Over Nynke Feenstra

Ik heb mijn bestemming bereikt. Na dertig jaar schrijven ben ik waar ik wezen wil: bij het schrijven van fictie en lesgeven in creatief schrijven.

De reis begon in 1987. Tijdens mijn studie politicologie in Amsterdam schreef ik uit eenzaamheid alles van me af. En ontdekte dat ik wilde schrijven. Ik kom uit een gezin waar niet aan literatuur werd gedaan. Dus toen ik voorzichtig ging zeggen dat ik ‘een boek wilde schrijven’, zag ik ze denken: ja, ja. Begrijpelijk, want ik had echt nog geen idee wat voor boek dat dan moest worden. Veel gelezen had ik toen ook nog niet. Ik begon dus onderaan.

In de eerste proza-cursus die ik volgde, van Tonnus Oosterhof, ontmoette ik Wilbert Cornelissen. We vormden een schrijfgroep en lazen jarenlang elkaars teksten. Vooral van Wilbert leerde ik zaken die me altijd zijn bijgebleven. Onder andere dat het talent van een schrijver schuilt in het vermogen om met de ogen van een vreemde naar z’n eigen voortbrengsels te kijken. Ik noem dat ‘het schrijversoog’.

Na mijn studie koos ik ervoor van mijn pen te leven. Ik schreef voor magazines van organisaties in de gezondheidszorg. Werkte als webeditor. Deed een journalistieke opleiding en werkte voor een weekkrant. Inmiddels heb ik een hele trits informatieve en journalistieke artikelen geschreven, een familiegeschiedenis en twee levensverhalen.

De laatste jaren keer ik terug naar waarmee ik begon: proza. Met de opleiding tot docent creatief schrijven stapte ik definitief over van tekstschrijver/journalist naar literair schrijver en schrijfdocent. Naast het lesgeven, werk ik aan een roman. Ik ben in mijn element.

OPLEIDINGEN

2018-2019 Docent Creatief Schrijven , Dactylus, Academie voor Schrijfdocenten, Amersfoort
2008-2009 Opleiding Journalistiek voor Academici, Hoge School Utrecht.

UNIVERSITAIRE STUDIE

1988-1994 Politicologie, Universiteit van Amsterdam.

CURSUSSEN SCHRIJVEN VOOR ONLINE MEDIA

2015 Schrijven voor responsive websites en mobile devices, Merel Roze Amsterdam.
2014 Schrijven voor het web, NVJ|Academy Amsterdam.
2014 iCross, trends in social Media, Sociale media zakelijk inzetten, [De Redactie], Monnikendam.
2013 Taalcongres: workshops storytelling, framing, spanningsboog schrijven, [De Redactie], Monnikendam.
2011 Social Media voor gevorderden,
NVJ|Academy Amsterdam.
2011 Grote Expertisedag Journalistiek: Nieuwe Media, NVJ|Academy en Expertisecentrum Journalistiek Amsterdam.
1997 Opleiding webeditor, De Academie, IJsselstein.

CURSUSSEN CREATIEF SCHRIJVEN

1995 Introductiecursus Poëzie, Gerry van der Linden, Schrijversvakschool ’t Colofon, Amsterdam.
1994 Schrijftraining, introductie literaire technieken, Schrijversvakschool ’t Colofon, Amsterdam.
1991 Proza schrijven, Tonnus Oosterhoff, Crea Amsterdam.
1990 Essay schrijven, Willem Jan Otten, Crea Amsterdam.

Visie als schrijfdocent

Schrijven is vooral een kwestie van veel doen en veel lezen. Dagelijks even onder woorden brengen wat er in je omgaat, wat je om je heen ziet, is een goede training. Bijvoorbeeld in een brief of in een dagboekachtig schrift.

In een schrijfcursus ga je nieuwe dingen proberen. Als ik schrijven even vergelijk met timmeren, dan werk je in een cursus niet alleen met een hamer en spijkers, maar leer je ook met een boormachine, een zaag en een schaaf omgaan. En je timmert niet alleen een tafel, maar ook een stoel, een kastje, een kozijn.

Anders gezegd, als je nu vooral gedachten onder woorden brengt, dan leer je in een cursus ook zintuiglijke waarnemingen in je verhaal stoppen. Je gaat een moment beschrijven. En je gaat zien dat een verhaal geloofwaardiger wordt, als de schrijver durft te liegen.

Iets van jezelf laten zien, is ook belangrijk. Dit kan hem zitten in je onderwerpkeuze, in je stijl of in persoonlijke ontboezemingen. Dat lukt het beste in een sfeer waarin de aanwezigen zich op hun gemak voelen. Iedereen aan bod komt. Daar doe ik als docent dan ook mijn best voor.