Project Description

Betje, de zevende van de kruidenier

Een familiegeschiedenis

Betje slaat het dagelijks leven van een gereformeerd gezin met tien kinderen liefdevol en met humor gade. Vader gaat met paard en wagen de boeren langs, moeder staat in de kruidenierswinkel. Voor een kind is het leven mooi op het Walcherse dorpje Koudekerke. Totdat het oorlog wordt. Op een nacht worden Betjes vader en broer meegenomen. Ze verdwijnen naar Kamp Amersfoort. De Landwacht plundert het huis en de winkel. Moeder blijft berooid achter met de kinderen. Kort daarna bombarderen de geallieerden de dijken van Walcheren. Het Zeeuwse eiland wordt vanaf zee en vanuit de lucht onder vuur genomen. Betje en haar familieleden beleven bange tijden. Als de Duitsers van het eiland zijn verdreven, is er weinig reden tot vreugde. Bij vloed spoelt zeewater de winkel in. Er is weinig drinkwater en iedereen krijgt schurft. Van vader en broer is al tijden niets vernomen. Zullen ze nog terugkomen?

De jeugdherinneringen van een tante liggen ten grondslag aan deze familiegeschiedenis. Betje, de zevende van de kruidenier is een heerlijk leesboek over een roerige periode in de geschiedenis van Walcheren. Eigenlijk is het te gek dat zo weinig Nederlanders weten hoe zwaar er in 1944 is gevochten om Walcheren, Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen.

Betje. De zevende van de kruidenier, 180 pagina’s met zwart-wit foto’s, 2017, Nynke Feenstra en Bep Mandemaker, uitgegeven via Brave New Books. Prijs: € 17,43. Wil je deze pocket bestellen? Klik hier dan door naar de betreffende pagina op bol.com.